Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

kids kleding verzorging

Wollen kleding voor mijn kids

7 maart 2019

Nu er steeds meer oog is voor duurzame mode zie ik ook vaker wollen kleding voorbij komen. Voor kinderen heb je de mooiste items van heerlijk zachte wol. Een tijdje terug schreef Yasemin van The Fit Mom een blog over wollen kleding (lees hem hier). Ze schreef hoe fijn wol is voor jezelf maar ook voor je kinderen omdat het zoveel goede eigenschappen heeft. Ik werd nieuwsgierig en besloot het zelf ook eens te proberen!

Een eerste kennismaking

Mijn eerste wollen item was een jasje van Engel Natur. Het jasje is niet dik, maar doordat hij van wol-fleece is gemaakt wel lekker warm. Door de oversized fit kon Filip hem lang dragen. Ook wanneer het vroor kon hij gewoon dit jasje aan maar dan met wat extra laagjes eronder. Bovenal zag hij er gewoon mega schattig en knuffelbaar uit!!

Jasje Engel Natur

Na het jasje kocht ik een aantal wollen rompertjes. Daarna een wollen jumpsuit en een joggingbroekje. Daarna nog twee leggings en een trui. Je kan wel zeggen dat het een soort van verslavend werkte! Die heerlijk knusse kleertjes doe ik echt met heel veel plezier aan bij Filip. Ik merk dat hij altijd warme voetjes en handjes heeft als ik hem wollen kleding aantrek. Hij is vaak verkouden dus dan vind ik het een fijn idee dat hij in ieder geval lekker warm is aangekleed.

Slaapzak Reiff

Mijn duurste item is een wollen slaapzak van Reiff, wat een topding is dat. Toen het super koud was haalde ik hem elke ochtend met koude wangen en handjes uit bed, ongeacht hoeveel dekens ik over hem heen had gelegd. Sinds we deze slaapzak hebben is dat over. Maar ook nu het niet meer heel koud is slaapt hij er nog steeds in.

Mijn favorietjes

Er zijn verschillende soorten wol samenstellingen. De fijnste rompertjes vind ik tot nu toe die van wol-zijde. Deze zijn heel zacht en soepel. Ik heb er een van People Wear Organic en twee van Cosilana. Ook heb ik een aantal rompertjes en leggings van Dilling. Deze items zijn puur van wol en wat stugger maar zeker niet kriebelig. Joha heeft ook heel mooie jumpsuits. Voor Summer heb ik een hemdje van wol voor onder haar jurkjes. Zij is heel kritisch op stofjes en hoe kleding aanvoelt en zij vind hem heel fijn!

Ik shop mijn wollen kleertjes het liefst bij Ziloen.nl. Zij hebben een heel breed assortiment aan wol maar ook andere fijne dingen zoals barnsteen kettinkjes en houten speelgoed. Echt een shop om urenlang op rond te kijken.

Romper van Cosilana

Verzorging

Voordat ik wollen items in de kast had liggen schrok de verzorging ervan mij een beetje af. Maar het valt me uiteindelijk heel erg mee. Vlekjes van eten of melk spoel ik even uit onder de koude kraan met wat ossengalzeep. Als het echt vies is geworden, bijvoorbeeld als Filip is doorgelekt, was ik het op het wolwasprogramma met wolwasmiddel. Ik was alle wollen kleding koud, dus niet op 20C maar echt koud. Wol krimpt door temperatuur verschillen tijdens het wassen en als je op 20C wast wordt het vaak na-gespoeld met koud water waardoor het alsnog kan krimpen. Daarna leg ik het plat te drogen op het wasrek, het droogt altijd heel snel! Meestal spaar ik alle wollen kleding op en doe ik eens in de twee weken een wasje.

Bijzonder genoeg hoef ik de wollen kleding amper te wassen. Wol is antibacterieel en neemt niet snel geurtjes op. Filip draagt een rompertje soms wel 3 dagen achter elkaar, mits er geen vlekken op zitten. Als hij een poepluier heeft gehad en de romper ruikt niet fris, dan hang ik hem op een hangertje in de badkamer. Door de stoom van de douche wordt de lanoline (wolvet) in de wol geactiveerd, waardoor de wol zichzelf reinigt. Best cool toch? Met katoenen rompertjes hoef ik dit niet te proberen!

Kleertjes verkopen

Zoals Yasemin ook al was opgevallen, kan je wollen kleding heel goed doorverkopen wanneer je kindje eruit is gegroeid. Ik heb op Marktplaats en Facebook zelfs items gezien die meerdere (gestopte) gaatjes of kleine vlekjes hebben en nog steeds zonder problemen worden verkocht. Veel mensen zijn heel overtuigd van de fijne eigenschappen van wol, waardoor ze kleine mankementen voor lief nemen. Zelf koop ik liever wel alles nieuw, omdat het er dan nog het mooist uitziet. Maar met de items waar Filip straks uit groeit kan ik dus vast iemand heel blij maken!

Wol in de zomer?

Overal lees ik dat je wol ook in de zomer kan dragen. Dit komt doordat er veel lucht tussen de wolvezels zit, deze lucht neemt je lichaamstemperatuur aan. Op deze manier isoleert wol en zorgt het er voor dat je warm blijft als het koud is. Maar dat betekend dus ook dat het je koel houdt als het warm is. Eigenlijk helpt wol je lichaam dus om op lichaamstemperatuur te blijven. Ik ben benieuwd of ik het in de aankomende lente en zomer fijn zal vinden om Filip wollen kleertjes aan te doen, ik ga het zeker proberen!

Houd mijn Instagram morgen in de gaten, ik mag een heel mooi wollen item weg geven :-).

 

 • Avatar
  Reply
  Nathalie
  7 maart 2019 at 08:00

  Ik ben ook fan van wollen kleding, ook voor mezelf maar zeker voor de kindjes. Mijn moeder breid ook dekens en sokken voor de kindjes. De laatste deken was van alpaca wol en is zo lekker zacht en warm. Mijn zoontje van 5 jaar heeft altijd slecht geslapen maar sinds begin dit jaar slaapt hij onder een gebreide deken van oma en slaapt hij 5 van de 7 nachten door. Hij ligt zo lekker warm en geborgen, de wolle deken is wat zwaarder en dat geeft een veilig gevoel blijkbaar.

  Toevallig gisteren voor de baby een bonnet mutje van wol/zijde gekocht voor in de draagzak. Met die zon van vorige week wilde ik wat hebben wat haar beschermd tegen verbranden maar niet te heet. Toen kwam ik op dit mutsje.

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   13 maart 2019 at 21:54

   Wow wat bijzonder dat het zoveel impact kan hebben he! Wol/zijde lijkt mij ook heel geschikt voor de zomer, en ik ben ook nog benieuwd naar wol/zijde/katoen mix!

 • Avatar
  Reply
  esther
  25 augustus 2020 at 10:06

  Wat een leuk blog en ik ben ook echt fan van wol en zijde! Het voelt zo lekker knus 🙂
  Ik heb een totaal andere vraag, wat voor jurk heb je aan op de foto van je gezin bij het gedeelte ‘over mij’? Die bruine lange, ik vind hem echt zo ontzettend mooi! Weet je toevallig welk merk dit is?

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   24 oktober 2020 at 13:54

   Hi Esther, die is van Ginamlv.com!

 • Avatar
  Reply
  Cynthia
  9 oktober 2020 at 14:04

  Ik ben ook heel enthousiast over wollen kleding voor mijn dochtertje! Vraagje: gebruik je naast de slaapzak van Reiff ook nog een laken/deken voor de nacht of is dat dan niet nodig? Ik wil deze slaapzak zelf ook gaan aanschaffen namelijk!

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   24 oktober 2020 at 13:53

   Hi Cynthia,

   ik deed er geen dekentje overheen, alleen de slaapzak. Maar wel een pyjamaatje eronder 🙂 Dus dan was de slaapzak eigenlijk de deken.

Leave a Reply