Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

lifestyle persoonlijk

Mijn tips voor introverte moeders

28 maart 2020

Toen Summer werd geboren duurde het niet lang voordat ik het me realiseerde: het zou vanaf nu zeer zelden voorkomen dat ik alleen zou zijn. Maandenlang had ik me voorgesteld hoe ons leven eruit zou zien als onze baby er eindelijk zou zijn, maar dit gegeven was nog niet eerder in me opgekomen. En eerlijk gezegd schrok ik best wel van deze gedachte, ik hou er namelijk ontzettend van om alleen te zijn!

Even wennen

De eerste periode als kersverse moeder vond ik wat dat betreft best moeilijk. Ik had zo’n behoefte aan rust en niemand om me heen. Tegelijkertijd zei mijn moeder-instinct dat ik constant bij Summer moest zijn om voor haar te zorgen. Summer kletste me nog niet de oren van mijn hoofd en ze sliep zelfs het overgrote deel van de dag, toch was ik constant alert op haar en kon ik niet volledig ontspannen. Deze gevoelens maakte dat ik me regelmatig voelde alsof ik geen goede moeder was, een goede moeder wilde toch 24/7 bij haar kind zijn?

Herkenning

Bij toeval kwam ik een artikel tegen over introversie en extraversie. Ik las dat het niet zozeer te maken heeft met of iemand verlegen is of heel uitbundig, maar meer met de manier waarop je energie opdoet. De manier waarop je ‘oplaadt’. Introverte mensen doen energie op door zich terug te trekken en de rust op te zoeken. Extraverte mensen zoeken juist boeiende en prikkelende situaties op, ze krijgen energie door iets te gaan doen. Ik zocht meer informatie over dit onderwerp en kreeg al snel een gevoel van herkenning bij het lezen van introverte kenmerken:

  • Je moet bijkomen als je veel dingen buitenshuis hebt gedaan, ook als je het leuk hebt gehad.
  • In groepen ben jij meestal niet degene die aan het woord is, maar degene die luistert en observeert.
  • Je komt op anderen vaak rustig, mysterieus of gereserveerd over.
  • Je denkt vaak lang na over hoe je iets gaat zeggen of doen.
  • Je bent liever met een klein groepje mensen dan met een hele grote groep.
  • Je wilt graag weten waar je aan toe bent en voelt je ongemakkelijk in onbekende situaties.
  • Je vindt het moeilijk of vervelend om te praten over koetjes en kalfjes en hebt liever een gesprek met diepgang.

(bron: Introvert, Marti Olsen Laney)

Mijn tips voor introverte moeders

Toen ik eenmaal doorhad dat introversie een onderdeel van mijn temperament is, besefte ik me dat het geen egoïstische keuze is voor mij om af en toe alleen te willen zijn. Ik heb het ook echt nodig om een leukere en betere moeder te kunnen zijn. Dit zijn de dingen die heel goed voor mij werken:

Me-time vòòr we-time
Als de kinderen ’s avonds naar bed is gebracht heb ik een half uurtje rust ingebouwd. Dat betekend meestal dat ik achter de laptop of op mijn telefoon zit, of een tijdschrift lees. Daarna ben ik weer helemaal in voor een gezellig gesprek of om samen een programma te kijken!

Niet alle vrije dagen volplannen
Ik werk part-time wat betekend dat ik elke week 4 dagen vrij ben. Als ik op al deze 4 dagen leuke en sociale dingen plan, ben ik aan het eind van de week kapot. Ik probeer het een beetje te verdelen zodat ik ook genoeg tijd heb om lekker in huis te rommelen samen met de kinderen.

Tijd voor mezelf inplannen
Toen ik alleen nog Summer had zorgde ik er eens in de maand voor dat zij op een van mijn vrije dagen naar de opvang ging. Ik ging dan winkelen, een serie kijken oid. Ik weet nog dat ik vroeger oordelend dacht over moeders die dit deden, maar zag ineens in dat het juist goed kan zijn. Met Filip deed ik dit ook wel eens, maar nu ik deels thuis werk merk ik dat ik het minder nodig heb. Ik ben dan namelijk alleen thuis en hoewel ik aan het werk ben, heb ik toch rust.

Zelfstandig ‘spelen’
Summer is een extravert kind en betrekt mij het liefst in alles wat ze doet en meemaakt. Naarmate ze ouder wordt kan ze steeds langer iets voor zichzelf doen zoals tekenen/knutselen of een film kijken. Ook spelen met buurtkinderen vindt ze fantastisch. Dit geeft mij wat ademruimte. Voor die tijd laste ik dagelijks rust momenten in. En ja, daar kwam de iPad ook regelmatig aan te pas., vooral toen ze geen dutjes meer deed. Zelfstandig spelen met speelgoed heeft ze nooit interesse in gehad.

Deze kleine aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat ik veel relaxter ben geworden en ik op andere momenten dus ook echt aanwezig kan zijn. Ik vind het zo bijzonder dat het moederschap mij zoveel over mezelf leert. Ik ben benieuwd wat me allemaal nog te wachten staat ;-).

    Leave a Reply