Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

kids Lijstjes verzorging

Mijn natuurlijke baby uitzet

1 oktober 2020

Met veel liefde heb ik de baby uitzet weer bij elkaar verzameld. Dit keer heb ik me laten inspireren door natuurlijke zorg. Ik heb veel artikelen gelezen over natuurlijke kraamzorg en de visie van de antroposofie op het zorgen voor een baby. Zo ligt er bijvoorbeeld veel nadruk op warmte, vandaar de overwegend wollen items. Niet alles van deze uitzet is 100% natuurlijk maar wel veel. Ik heb in ieder geval veel plezier gehad aan het samenstellen van de uitzet en hoop dat jullie er misschien ook inspiratie uit kunnen halen!

Slapen

Toch wel het grootste deel van een babyleventje bestaat uit slapen. Gemiddeld 16 van de 24 uur liggen ze te tukken. Elke ouder heeft een andere voorkeur wat betreft slapen, mijn voorkeur gaat uit naar dicht bij mij. De eerste weken zal de baby overdag waarschijnlijk op mij, in de draagdoek en een enkele keer in de box liggen te slapen. Voor de nacht hebben we een co-sleeper.

De Snüzpod co-sleeper heeft aan beide kanten gaas zodat je je kindje kan zien, de zijkant open je door aan allebei de zijkanten de rits naar beneden te trekken. De zijkant komt dan op jouw bed te liggen. Ik vind de donkerbruine kleur prachtig kleuren in onze slaapkamer. Ik heb hem via Hola BB, bekijk hem hier (5 oktober komen er weer nieuwe online).

Beneden hebben we Filips oude ledikantje staan bij wijze van een box. Deze hadden we nog bewaard en de box niet, dus de keuze was snel gemaakt. Ik vind het nog leuk staan ook! Er ligt een matras in met een zacht speelkleed én schapenvachtje erbovenop, maar ik denk dat er vaker alleen een schapenvachtje in zal liggen. Het hemeltje had ik eerst boven in zijn slaapkamer, maar ik bedacht me dat hij daar helemaal niet zal komen te slapen de eerste tijd. Op deze manier maken we toch gebruik van het mooie hemeltje :-).

Tip: Het is niet alleen mooi, een hemeltje zorgt ook voor vermindering van prikkels. Iets waar kleine baby’s vaak moeite mee hebben. In de buik is alles gedempt en geborgen, buiten de buik is alles fel, luid en groot. Het hemeltje neemt wat licht weg, dempt het geluid iets en zorgt voor een omsloten en veilig gevoel. Dit hemeltje is van Numero 74 in de kleur gold en kocht ik bij Lidor. Ook het speelkleed en de bedbumper kan je o.a. op hun website lidor.nl vinden.

Op deze foto:

1x wolfleece wiegdeken (Steinbeck via Greenjump)
1x biologisch katoenen wikkeldeken (Konges Sløjd via Lidor)
1x wollen wikkeldeken (nu al lievelings, via Mirle&Tess)
2x hoeslakens van biologisch katoen (Numero 74 / Bonet & Bonet via Lidor)
3 grote hydrofielen ipv lakentje (Garbo&Friends, Numero 74 beide Lidor, gestreepte van Ondersteboven Puck eigen merk)
1x molton onderlegger (had ik nog)
2x metalen kruik (moet er nog 1 ophalen bij de buren) + kruikzakken (kruiken van Hema, en kruikzakken Hema en Jollein)
1x wollen vachtje voor in de box of op de bank (Woolskins)

Wieglakens vind ik zelf een onnodig item, vandaar dat ik grote hydrofielen gebruik bij wijze van lakentjes. Lakentjes gebruik je namelijk maar zo’n korte tijd, terwijl je de grote hydrofielen tot in den treure kan blijven gebruiken voor meerdere doeleinden. De hoeslakens zijn het formaat 60×120. Deze vouw ik gewoon strak om het wiegmatrasje heen en kunnen daarna nog een hele tijd mee in het ledikantje.

Van de drie dekentjes is de wolfleece voor in de co-sleeper en de andere twee om de baby mee in te wikkelen als ik hem vast hebt of als hij in de box ligt. Afhankelijk van wat de baby draagt kies ik dan voor een wollen of een katoenen dekentje. De dekentjes van Konges Slojd en Hvid zijn heel los gebreid, waardoor ze veel stretch hebben. Heel fijn om je kindje als een burrito mee in te wikkelen.

Verzorging

Het tweede grootste onderdeel van een babyleven is de zorg. Verschonen en voeden doe je zo ongeveer elke 2 a 4 uur, dus daar wil ik graag fijne spulletjes voor in huis hebben. Dit zijn mijn favorieten:

Op deze foto:

6+ spuugdoekjes (oude witte geverfd met textielverf van Aybel)
12+ hydrofiele doeken (Konges sløjd, Bonet&Bonet via Lidor en oude witte geverfd met Textielverf)
1x baby olie (Kenko)
1x creme wasgel (Kenko)
1x calendula verzorgende olie (Weleda)
1x billenbalsem (Weleda)
2x pak luiers (Bambo Nature, milieu- en huidvriendelijke luiers zonder chemicaliën)
1x luierzakjes eco (Eco by Naty)
3x billendoekjes (Bambo Nature en ik heb nog Lillydoo in huis)
1x gezichtscreme (Minois Paris via Mirle en Tess)
1x suikervrije vitamine D en K (Laveen)
1x heilwol (voor evt rode billetjes, Dalalou kraampakket)
3x Glazen flessen (Hola BB en Avent)
Natuurrubberen speentjes (Bibs via Ondersteboven Puck)
2x biologisch katoenen inbakerdoeken (Numero 74 via Lidor)
1x Voedingskussen (Nanami via Hola BB)
1x knuffel met pittenzakje als buik voor krampjes (Senger Naturwelt via Lidor)

(niet op de foto: 1x Babybadje emmer, Bebe Jou)

Spuugdoekjes en hydrofielen kan je niet genoeg hebben. Dit keer heb ik ervoor gekozen om geen witte items te kopen, omdat ze zo snel smoezelig worden. In deze mooie gekleurde doeken zie je de vlekken niet zo snel ;-). De oude witte die ik nog had heb ik een kleurtje gegeven.

Voor baby verzorgingsproducten vind ik het heel belangrijk dat er geen troep in zit. Van Kenko, Minois en Weleda weet ik dat ze daar ook waarde aan hechten, plus deze producten ruiken stuk voor stuk zalig. Kenko staat met stip op nummer 1. De zachte, milde geur is heel fijn voor gevoelige newborn neusjes en trouwens ook verslavend lekker voor mama (Kenko Skincare).

Voor op het aankleedkussen kocht ik een wollen onderlegger (bij Mijn Hemeltje). Deze geeft je kindje meer warmte en geborgenheid tijdens het verschonen. Je legt dan een spuugdoekje onder het hoofdje en een hydrofiele doek onder zijn billen. Maar deze wollen onderlegger kan bijvoorbeeld ook in de kinderwagen!

Kleding

Misschien wel het leukste onderdeel van de hele uitzet, de kleertjes! Ik krijg vaak de vraag, hoeveel heb je nou nodig? Het is natuurlijk ook afhankelijk van of je baby veel spuugt of niet, maar over het algemeen zou ik zeggen voor elke dag van de week 1 setje. Omdat ik overwegend voor wollen items heb gekozen zijn het niet zoveel items. Wol hoeft namelijk minder vaak gewassen te worden (lees ook eens mijn blog over wollen kleding voor de kinderen).

Waarom wol? Wol helpt je baby zijn lichaamstemperatuur te reguleren, iets waar ze vooral in het begin nog moeite mee hebben. Als je baby geen energie hoeft te verspillen aan warm blijven kan het zijn energie besteden aan groeien en ontwikkelen :-).

Op deze foto:

4x overslagromper (Iobio tweedehands via Marktplaats, Cosilana via Mirle&Tess, Dilling, Joha via Zaailing)
3x Wollen sokjes (Grodo via Regenboogschaap, Joha via Zaailing, Hirsch via Mirle&Tess)
2x wollen strikmutsje (wolzijde Joha via de Wevershoek, merinowol Hvid via Mirle&Tess)
1x wolzijde mutsje (Engel via de Wevershoek)
2x vestje (Iobio via Regenboogschaap, Joha via Zaailing)
2x truitjes (gestreept truitje via Zaaling, blauwe longsleeve van Gray Label)
3x broekje (Cosilana  via Mirle&Tess, Dilling, Iobio via Regenboogschaap)
2x boxpakje (merino wol Dilling, wolzijde Joha via Zaailing)
1x buitenpakje (wolfleece, Dilling)

Voor mama

Laten we vooral onszelf niet vergeten! De eerste weken na de bevalling moet je goed voor jezelf zorgen en voor je laten zorgen :-). Wees lief voor je lijf en gun jezelf alle rust die je nodig hebt. De items die ik fijn vind in de kraamperiode:

1x badjas (had ik nog, niet op de foto)
1x overslag kimono (Olli Ella)
1x voedingsnachthemd (Mamalicious)
3x pak natuurlijke wegwerp zoogkompressen (Eco nature via Big Green Smile)
2x wolzijden zoogkompressen (Mijn Hemeltje)
4x voedingsbh’s (Cake Maternity en H&M)
Kraambroekjes
3x pak kraamverband (Dalalou natuurlijk kraampakket)
2x kamille theezakjes (Zonnatura)
1x kamille thee los (Dalalou natuurlijk kraampakket)

Ik leef in een badjas de eerste dagen. Een heerlijke zachte badjas is dus wat mij betreft geen overbodige luxe. Als je borstvoeding gaat geven is het handig om zowel overdag als ’s nachts een voedingsbh te dragen en daaroverheen iets met ofwel knoopjes of overslag. Ik heb een zachte kimono van Olli Ella die ik ’s nachts ga dragen (niet meer te koop, sorry!) en die ga ik afwisselen met een voedingsnachthemd van Mamalicious.

De kraamverbanden zaten in mijn natuurlijke kraampakket en zijn van biologisch katoen. Of je gaasbroekjes prettig vind is persoonlijk, zelf vind ik ze echt heerlijk zitten. Deze zijn een aantal keer wasbaar dus gaan net iets langer mee dan de wegwerpvariant. In het natuurlijk kraampakket (die dus het kraampakket van de zorgverzekering vervangt) zaten nog veel meer fijne items, bekijk ze op de website van Dalalou of in mijn baby uitzet highlight op Instagram.

Ook de losse kamillethee komt uit het natuurlijke kraampakket. Kamillethee wordt in de natuurlijke kraamzorg veel gebruikt. Om te drinken, maar bijvoorbeeld ook om mee te spoelen bij het naar de wc gaan om eventuele hechtingen of schaafwondjes te kalmeren.

Naar buiten

Ik ben heel benieuwd wanneer ik dit keer voor het eerst naar buiten zal gaan met de baby. Bij Filip was dit op dag 5, even naar het eind van de straat met hem in de draagdoek. Draagdoeken, -zakken en ringslings heb ik ruim voldoende liggen voor baby 3 :-). Een van de dingen waar ik het meest naar uit kijk is dragen!

Deze twee zal ik naar eigen verwachting het meest gaan gebruiken de eerste weken. Een rekbare doek van Minu en een ringsling van Moon sling. Voor daarna heb ik nog een heel scala aan doeken en dragers liggen, die laat ik een andere keer nog wel eens zien.

Voor ritjes met de auto heb ik een nieuwe Maxi Cosi, de oude was echt aan vervanging toe. Ik heb een wollen wikkeldeken gekocht voor er in (Alwero via Woolskins), deze heeft uitsparingen voor de riempjes dus de baby ligt er veilig in.

We hebben dit keer de Mutsy Icon en ik ben erg benieuwd hoe hij zal bevallen! Filip vond het tot 2/3 maanden vreselijk in de kinderwagen, daarna begon hij het steeds meer te waarderen. Summer vond het echter heerlijk om te wandelen! Sowieso is het goed voor mijn lichamelijk herstel om regelmatig even een stukje te wandelen dus dan zal de wagen goed van pas komen. Lekker in de frisse herfst buitenlucht, ik heb er al helemaal zin in!

Dat was hem dan! Mijn baby aankopen zijn voorlopig klaar en ik kan eerlijk gezegd niet meer wachten tot ik alles in gebruik mag gaan nemen. Ik ben ontzettend benieuwd wanneer hij besluit te komen, tot die tijd geniet ik nog heel even van de rust ;-).

    Leave a Reply