Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

favorieten lifestyle Lijstjes

4x verschillend dragen; mijn favoriete draagdoeken en draagzak.

10 december 2018

Ik ben gek op dragen. Ik draag niet elke dag maar als ik draag geniet ik er zo van! In de eerste maanden was het echt een redmiddel tegen huiluurtjes, ik weet niet of ik die pittige eerste periode wel had overleefd zonder mijn draagdoeken. Zodra ik Filip in de draagdoek deed voelde ik hem ontspannen en stopte hij met huilen.

Ik snap het ook wel. Lekker dicht tegen mij aan, waar hij mijn hartslag kan horen en mijn warmte voelt. Veilig begrenst door de strakke doek, net als in de baarmoeder. Hoeveel meer geborgen dan dat wil je het hebben? Nu hij wat ouder wordt heb ik de doeken minder vaak ‘nodig’, maar een wandeling doe ik nog steeds liever dragend dan met de kinderwagen. Veel gezelliger :-). Ik zal jullie vertellen welke dragers ik gebruik en wat de voor- en nadelen daarvan zijn.

Rekbare doek

De rekbare doek was mijn lievelings in de eerste paar maanden. De stof is soepel en de manier van knopen zorgt ervoor dat je het wiebelige hoofdje van je newborn lekker kan verstoppen. Toen ik Filip voor de eerste keer in deze doek deed voelde het precies als toen ik nog zwanger was. Ik legde mijn hand op zijn ruggetje en even was ik in de war, ik voelde mijn hand niet?? Heel even was mijn brein in de veronderstelling dat ik mijn hand op mijn zwangere buik had gelegd!

Solly Baby wrap camel

Je knoopt deze doek voordat je baby erin gaat. Dat is even oefenen want je moet dus van tevoren inschatten hoeveel ruimte je moet vrijhouden. Dit leer je echter snel genoeg. Toen Filip wat zwaarder werd merkte ik dat ik de rekbare doek steeds minder pakte, omdat hij erin ging hangen. Beetje onvermijdelijk want de stof is natuurlijk rekbaar.. Toen ging ik over naar de geweven doek. Toch zou ik de rekbare zeker aanraden, ik heb hem toch 3 à 4 maanden intensief gebruikt.

Voordelen:

 • De manier van knopen is simpel.
 • De stof is dun dus er kan makkelijk een jas overheen.
 • Ik nam hem makkelijk mee in mijn tas, het is een klein pakketje stof.
 • Je kan hem al omdoen voordat je de deur uit gaat en later pas je baby erin doen.

Nadelen:

 • Slechts een aantal maanden te gebruiken.
 • Je kan er maar op 1 manier mee dragen, geen mogelijkheid tot afwisselen.

Geweven doek

Toen Filip wat zwaarder werd ging ik op zoek naar een geweven doek. Ik zag prachtige doeken voorbij komen maar ik had geen zin om veel geld neer te tellen dus keek ik op marktplaats. Daar vond ik een mooie doek voor €40! Dat hij tweedehands is was  een voordeel, want rekbare doeken worden zachter en prettiger om te dragen naarmate ze veel gebruikt worden. Deze doek gaf mij precies waar ik naar op zoek was, meer stevigheid en steun voor mijn groeiende baby.

Yaro la Fleur dark green mt6

Hoe je een geweven doek knoopt wist ik nog van toen ik Summer droeg, maar toch zocht ik nog een paar youtube filmpjes op. De echte truc voor mij was om hem goed strak te knopen. Met wat oefenen had ik het onder de knie en was ik verslaafd. En Filip ook, die zat er elke avond in tijdens zijn huiluurtje.

Voordelen:

 • Voelt heel stevig.
 • Je hebt veel mooie prints en soorten stoffen.
 • Lang te gebruiken, tot in de peuterleeftijd zelfs.
 • Veel verschillende manieren van knopen en dragen, bijvoorbeeld op je rug.

Nadelen:

 • Manier van knopen moet je onder de knie krijgen.
 • Ik neem hem minder snel mee in mijn tas omdat het best veel stof is.
 • Er past niet heel makkelijk een jas overheen, er zit vrij veel stof over je schouders en rug.

Ringsling

Van alle dragers die ik heb is dit de nieuwste aanwinst. Summer heb ik nooit gedragen in een ringsling dus het was helemaal nieuw voor me. Al snel werd het echter een favoriet. Ik ga vaak met de bakfiets op stap en Filip zit dan in de maxi cosi. Vooral als ik veel stops maak is het handig als ik Filip in en uit een drager kan halen zonder al teveel handelingen. Met de ringsling kan dit perfect.

Moon sling green

Zodra ik eenmaal doorhad hoe ik een goed ‘zitje’ maakte zat het super stevig. Er is echt geen kans dat hij eruit valt want hij zit in een soort hangmatje. Een uitgebreid verslag over de ringsling kan je hier lezen.

Voordelen:

 • Heel makkelijk om om te doen.
 • Makkelijk bij te stellen tussendoor.
 • Je neemt hem makkelijk mee, klein pakketje aan stof.
 • Geschikt vanaf de geboorte tot in de peuterleeftijd.

Nadelen:

 • Het gewicht is niet gelijk verdeeld dus je kan bij lang dragen last krijgen van je schouder.
 • Het aanspannen en rijgen moet je even handigheid in krijgen.
 • Een strakke jas kan je er niet overheen aan doordat hij over je schouder gevouwen zit.

Draagzak

Deze draagzak heb ik voor mijn gevoel al eeuwen, al zeker 4 jaar. Dit is ook de enige drager die Arjen regelmatig heeft gebruikt. Het is dan ook echt een fool-proof ding, je kan niks fout doen. Klik, klik en je bent klaar. Heel handig als je bijvoorbeeld met de auto naar het bos rijdt en daar een lange wandeling wil maken. Het verschil met een draagdoek is dat je met een draagzak op je heupen draagt, je schouders worden daardoor een beetje ontzien en ik kan er hierdoor langer mee dragen. Ik pak deze drager dus ook het meest als ik weet dat ik lang ga lopen.

Beco Gemini metro black

Voordelen:

 • Heel stevig.
 • Heel makkelijk om om te doen.
 • Makkelijk tussendoor bijstellen.
 • Geschikt voor langere stukken.
 • Lang te gebruiken.

Nadelen:

 • Niet heel charmant (persoonlijke mening haha).
 • Er past niet heel makkelijk een jas overheen door de dikke schouderbanden.
 • Ik neem hem niet snel mee in een tas omdat het opgevouwen een groot pakket is.
 • Meeste draagzakken zijn niet geschikt vanaf de geboorte.

Samenvatting

Dat was nogal een lap tekst, maar waar het op neerkomt: een rekbare doek is kort te gebruiken maar heel erg fijn voor de eerste maanden, een geweven doek is lastiger knopen maar zit heel stevig, een ringsling is niet het meest comfortabel maar wel de meest praktische van allemaal en een draagzak is heel comfy voor als je langere stukken gaat wandelen.

Houd er rekening mee dat dit mijn persoonlijke mening is en dat jij het anders kan ervaren. Als je twijfelt over de aanschaf van een draagdoek of draagzak kijk dan eerst eens of je er een kan uitproberen bij een vriendin of kennis. En anders is tweedehands natuurlijk een hele goede optie. Als het dan niet bevalt ben je niet veel geld kwijt of je knalt hem zelf weer terug op marktplaats ;-).

 • Avatar
  Reply
  Jade
  15 december 2018 at 22:02

  Bedankt om je tips te delen!
  Waar kocht je de Solly Wrap?

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   18 december 2018 at 08:02

   overgekocht van iemand.. Als je hem vanuit Amerika besteld heb je hem binnen 3 weken in huis en ben je ongeveer €100 kwijt.

 • Avatar
  Reply
  Ida
  23 juni 2019 at 12:29

  Ah wat een heerlijk artikel. Dank voor de tips!

 • Avatar
  Reply
  Liset
  27 mei 2020 at 18:19

  Heel fijn lijstje. Laatst noemde je ook een draagdoek in je stories, een draagdoek die je recent had aangeschaft. Ik dacht Minu en die zag er echt super uit. Maar kan ze niet vinden op Internet, kan je me helpen?

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   27 mei 2020 at 19:22

   Hey Liset,

   holabb.nl verkoopt ze nu! Even zoeken op Minu en dan vind je ze wel 🙂

   Liefs,
   Elise

Leave a Reply