Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

kids opvoeding

Mijn dochter is mijn tegenpool

8 juli 2019

“Wat lijkt ze op je!”, “ze is echt een kopie van jou”, “je kan wel zien dat ze van jou is!”. Het valt mensen op en eerlijk is eerlijk, Summer heeft inderdaad veel van haar uiterlijke kenmerken van mij gekregen. Bruine ogen, slanke bouw en een licht tintje. Toch zijn er ook grote verschillen tussen ons, die meer onder de oppervlakte liggen!

Verwachtingen

Voordat ik moeder werd droomde ik vaak over het hebben van kinderen. Ik zag voor me hoe mijn baby helemaal zen zou liggen spelen en hoe het zich later als groter kind urenlang bezig zou houden met boekjes lezen, knutselen en spelen met popjes of autootjes. Het zou een beetje verlegen zijn en een rustig karakter hebben. Kortom, ik zag mezelf voor me. Maar toen ik zwanger raakte, kreeg ik al snel het idee dat het kindje in mijn buik helemaal niet zo rustig zou worden, op de een of andere manier ‘voelde’ ik dat het een alert en actief kind zou worden.

Ik kreeg gelijk, Summer werd het soort baby dat geluiden maakte in de tram om de aandacht van vreemden te trekken, om vervolgens te glunderen van geluk als iemand erop in ging. Het soort dreumes die onrustig werd als we te lang binnen zaten, en nu de kleuter wiens eerste woorden van de dag altijd “waar gaan we vandaag naartoe?” zijn. Ze is een kind dat op de eerste de beste persoon af stapt en zegt: “ik heb een mooie jurk aan”. Beste openingszin, ever.

Tegenpolen

Ze heeft prikkels nodig, interactie en houdt van praten. Heel veel praten. Je zou dus best kunnen zeggen dat we tegenpolen zijn. Ik hou namelijk van rust, kan makkelijk een hele dag zonder te praten en vind het heerlijk om gewoon niks te doen. In het begin heb ik geprobeerd haar meer zoals mij te laten zijn. Ik dacht dat ze moest leren om rust te waarderen, dat haar gedrag gewoon hoorde bij een ‘jong kind’. Maar ik heb ingezien dat dit hoort bij haar persoonlijkheid, dit is wie ze echt is.

Deze kleine persoon in mijn leven, die zo dicht bij me staat en op andere vlakken toch zo ver van me af staat, heeft me hierdoor wel wat dingen laten inzien:

 • Naar buiten gaan is leuk. Dingen ondernemen is leuk. Voorheen was ik echt de huismusserigste huismus ooit, nu heb ik zelf ook veel vaker zin om ergens naartoe te gaan, iets ontdekken wat ik nog nooit eerder heb gezien!
 • Een gesprekje met een onbekende kan heel leuk zijn. Praten met vreemden was niet iets wat ik vroeger uit mezelf deed. Maar Summer knoopt zeer regelmatig gesprekjes aan op straat, en dan kan je moeilijk zelf de andere kant op kijken.
 • Familie is belangrijk. Omdat we elke dag minimaal 1x naar buiten gaan met Summer, is het voor ons vaak een makkelijke optie om even bij oma/opa/tante/oom langs te gaan. We hebben hierdoor een hele hechte band met familie en dat is zo waardevol!

 

 

 

 • Avatar
  Reply
  Ayla
  8 juli 2019 at 10:55

  Leuk hoor! Fijn dat je het zo goed ervaart dat ze jouw tegenpool is.
  Ik ben heel benieuwd hoe onze kleine meid (2 mond) wordt. Mijn vriend en ik zijn echt totaal tegenovergesteld dus zij kan alle kanten op gaan! Zo leuk om te gaan ontdekken hoe ze is!

 • Avatar
  Reply
  Daphne
  8 juli 2019 at 20:26

  Wat superbijzonder om te lezen dat je je verschillen zo kan bekijken en er zelf weer iets nieuws van leert.

  Ik ben zo benieuwd wat voor eigenwijs kindje die baby van ons gaat worden!

 • Avatar
  Reply
  Nadja
  16 augustus 2019 at 08:34

  Wat een mooie blog! Grappig dat je toch weer iets kunt leren van je kind, he? Ik dacht altijd dat ik extravert was, maar kom er de laatste jaren achter dat er een limiet zit op mijn tolerantie van prikkels. Volgens Google heet dat een extraverte introvert, lekker tegenstrijdig. Loulou lijkt extravert, maar we gaan het zien. Geen verlegen rustig poppetje in ieder geval 😉

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   18 augustus 2019 at 11:18

   Ha, je leert zoveel over jezelf als je kinderen krijgt he! En idd je kan trekjes van beide temperamenten hebben, lekker verwarrend haha

Leave a Reply