Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

kids ontwikkeling

Met mijn baby naar de osteopaat voor slaapproblemen

8 oktober 2018

Het is nu bijna twee weken geleden dat ik met Filip naar een osteopaat ging. De nachten zijn al sinds zijn geboorte gebroken, maar toen hij ook overdag steeds slechter ging slapen was ik er klaar mee. We zaten in een neerwaartse spiraal en ik had het gevoel dat we er iets mee moesten. Ik vroeg wat rond en kreeg van iemand de tip om naar een osteopaat in Zandvoort te gaan. Deze osteopaat is gespecialiseerd in baby’s en kinderen dus dat vond ik een fijn idee. Ik had geen idee wat ik moest verwachten van de behandeling maar wist wel dat het ‘zweverig’ kon zijn. Ik hoorde heel veel positieve verhalen dus stond overal voor open.

Onrustige baby

Ik stuurde een email naar de osteopaat en kon al snel terecht. Op een zonnige dinsdag ochtend reed ik met Filip achterin naar Zandvoort. Rechtop achter het stuur en met 80 km/u, want mijn reactievermogen is nogal achteruit gegaan dankzij het slaaptekort. Eenmaal bij de osteopaat namen we plaats achter zijn bureau. De kamer was ingericht met houten en leren meubels, schapenvachtjes en er lagen wat kristallen en edelstenen in de vensterbank. Een diffuser verspreidde de geur van essentiële oliën. Allemaal vrij zweverig, maar de man zelf was eigenlijk heel down to earth.

We bespraken Filips klachten. Het veelvuldig wakker worden ’s nachts, het moeilijke in slaap komen en de hazenslaapjes. De osteopaat vroeg naar de zwangerschap en de bevalling. Daarna mocht Filip op de behandeltafel komen liggen, op het zachte schapenvachtje. De osteopaat voelde aan Filips lijfje, gaf druk op bepaalde plekken en bewoog zijn armen en benen heen en weer. Ook zijn hoofdje draaide hij van links naar rechts en hij voelde aan zijn nekje.

De behandeling

De osteopaat zei dat er geen hele gekke dingen te vinden waren, maar dat er wel spanning op Filips hoofdje stond. Hij legde uit dat de schedelplaten van een baby over elkaar heen schuiven tijdens de bevalling. Na de bevalling moeten deze weer op hun oorspronkelijke plek terug schuiven, maar bij Filip zaten ze nog erg dicht op elkaar. Dit kon volgens hem ook de vele verkoudheden verklaren waar Filip last van heeft. Doordat de holtes in zijn voorhoofd niet veel ruimte hebben, kan het slijm niet goed doorstromen.

Hij ging aan de slag met het behandelen van zijn hoofd. De osteopaat zat achter Filip, en maakte met zijn handen een kommetje om Filips hoofd. Zo bleef hij minutenlang zitten. Ik vroeg hem wat hij deed, het leek namelijk alsof hij niks deed. De osteopaat lachte en zei dat het heel subtiel was. Bij volwassenen kan je best wat steviger te werk gaan, maar met baby’s moet je een beetje voorzichtig zijn. Hij was dus bezig om de schedelplaten wat meer ruimte te geven. Ondertussen huilde Filip onbedaarlijk. Na de behandeling maakten we een volgende afspraak voor over een maand.

Hoe gaat het nu

De eerste dagen na de afspraak merkte ik niks. Velen zeiden dat het eerst erger kon worden, maar ik merkte geen enkel verschil. Dat maakte me wel een beetje ongerust. Ik dacht dat ik wel weer tot die groep zou horen waarbij dit soort behandelingen totaal geen nut zou hebben. Op dag 4 na de behandeling merkte ik echter ineens op dat Filip minder lang huilde voordat hij in slaap viel. Dat was eerst ruim 25 minuten, nu was het ‘maar’ 10 minuten of minder. Naarmate de dagen vorderde merkte ik dat dit zo bleef en nog beter werd. ‘S avonds sliep hij weer in zijn bedje in plaats van in de draagdoek. En ’s nachts kon ik hem na een voeding weer in zijn co-sleeper terugleggen in plaats van hem tussen ons in te moeten nemen.

Deze dingen zijn naar mijn idee echt het resultaat van de behandeling bij de osteopaat. Ik heb namelijk in deze periode niks anders veranderd. Ik ben dus super benieuwd of we na de tweede behandeling nog meer verschil gaan merken. En dan hoop ik natuurlijk dat het voornamelijk merkbaar gaat zijn in de nachten :-)!

 

 • Avatar
  Reply
  Laura
  14 mei 2020 at 13:21

  Goedemiddag,

  Ik ben benieuwd hoeveel behandelingen er hebben plaatsgevonden en bij welke osteopaat in Zandvoort u bent geweest.

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   27 mei 2020 at 19:15

   Hi Laura,

   wij hebben twee behandelingen gehad en dat was bij Tom de Jong.

   Groetjes,
   Elise

 • Avatar
  Reply
  Catalina
  29 juni 2020 at 19:27

  Elise,
  I’ve been having a really hard time with my 1yr old. We’ve always struggled with his sleeping and now that he started daycare, it’s gone from bad to worse. I’m seriously considering an osteopaad in my neighbourhood; but would really appreciate to hear how it’s going with your baby after the following appointments.
  Thank you for sharing and really look forward to your reply.
  Best regards,
  Catalina

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   24 oktober 2020 at 13:56

   Hi Catalina, Im so sorry Im only seeing your message now! If you still want to talk about the osteopaat don’t hesitate to email me at elise@elisemilou.nl. X

Leave a Reply