Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

dagritmes

Het dagritme van: Moniek, Nova en James

27 september 2019

In ‘het dagritme van..’ kijk je mee met een dag in het leven van een andere mama. Zelf ben ik altijd heel nieuwsgierig hoe anderen het nou doen, het ochtend- of avondritueel. Of hoe de rollen verdeeld zijn thuis. Iedereen heeft zo zijn eigen gewoontes en ritueeltjes gevormd en dat is wat elk gezin uniek maakt. Vorige keer kon je het dagritme van Kailey lezen. Vandaag lees je het dagritme van Moniek (34) (@madebymowie), die met haar vriend en twee kinderen (Nova van 4 & James van 3 maanden) in Breda woont. 

Ochtend

De ochtenden zijn best hectisch met een kleuter en baby. Ik moest er ook echt weer even aan wennen met de komst van James.  We waren met Nova nu ‘af’ van de structuur van op bepaalde tijden flesjes geven, slaapjes doen etc. Nova wordt meestal tussen 6.00 en 6.45 uur wakker. We hebben een slaapwekkertje voor haar. Om 6.50 groen wordt die groen zodat ze weet dat ze dan uit bed mag komen. Toch werkt het vaak niet en roept ze rond 6 uur al keihard door de babyfoon (ze slaapt op zolder) dat ze wakker is.
James sliep al heel snel door (met een week of 9) en wordt vaak pas rond 6.30-7.00 uur wakker. Nova ligt dan bij ons (of doordeweeks alleen bij mij, mijn vriend moet vaak rond 6u al weg naar zijn werk) in bed en kijkt wat tv of speelt met een pop. James krijgt een fles zodra hij wakker is, bij ons in bed of beneden.

Sinds Nova naar school gaat gaan we vaak meteen naar beneden voor 7u zodat ze al kan ontbijten. Ik zorg dan dat ik rond 6.15 opsta zodat ik klaar ben met douchen/aankleden/opmaken en voor de kindjes kan zorgen. Nova ontbijten, James een fles en zelf eet ik ook snel een broodje tussendoor. James slaapt daarna in de kinderwagen zodat hij mee kan als ik Nova naar school breng. Ze vindt het nog best spannend op school en vooral het afscheid nemen is dramatisch met veel gehuil. Mijn hart brak de eerste keren dat ik haar weg bracht en nog steeds vind ik het moeilijk, ondanks dat ik weet dat ze gewoon de tijd nodig heeft om te wennen. Ze gaat nu halve dagen om het rustig op te bouwen. In vertrouwde situaties is ze heel vrolijk, blij en ondeugend (en soms ook brutaal en een beetje irritant) maar in nieuwe situaties heeft ze vaak echt wat tijd nodig om haar plekje te vinden.

Nadat ik haar naar school gebracht heb is het weer tijd voor James zijn fles en mijn tweede (of derde 😉 kop koffie. James drinkt tussen 6-7 uur, 9.30, 12.30, 15.30, 18.30 en 20.00 uur (ja, hij slaapt al zo lang door, wat een geluk he!). Omdat ik nu nog verlof heb ga ik regelmatig nog even de stad in voor koffie en taart, een tweede ontbijtje of een koffiedate met een vriendin. Als ik dat niet doe ruim ik op, doe ik de was, en werk ik mijn mail bij of werk ik wat voor Instagram. Ik vind het heerlijk om te mooie plaatjes te maken en met styling bezig te zijn. Instagram is echt een uit de hand gelopen hobby en ik ben dankbaar dat ik kan af en toe mag samenwerken met mooie merken en shops. Het is echt mijn uitlaatklep om toffe content te bedenken en fotograferen.

Middag

Rond 11.30 uur haal ik Nova weer op van school met James en daarna lunchen we samen. Vaak wil ze meteen spelen met haar baby’s thuis en vergeet ze te eten. Ik moet haar dan echt aanspreken en erop wijzen dat we eerst even rustig samen aan tafel gaan lunchen. We eten weer broodjes,  vaak met komkommer of een eitje erbij. Fruit heeft ze op school op, maar vaak eet ze ook nog fruit thuis tussendoor. Het komt nog wel eens voor dat ze zo moe is (ze geeft dit dan niet toe maar ik merk het aan haar gedrag, haha) en ze ’s middags nog een dutje doet. Ik moet haar dan vaak wakker maken na een uur slapen anders hebben we ’s avonds met naar bed gaan een probleem en slaapt ze niet voor 21.00 uur. Het lukt haar wel steeds vaker zonder middagslaapje, al is ze dan rond 18.00 uur wel bekaf.

In de middag gaan we vaak naar de speeltuin, spreken we af met andere kindjes of blijven we lekker thuis om te spelen binnen of in de tuin. Toch probeer ik er altijd wel even ‘uit’ te gaan omdat ik merk dat ze haar energie kwijt moet. Ook is het fijn voor James omdat hij dan in de kinderwagen in slaap valt. In het drinken van James zit al echt een vast ritme, maar in het slapen overdag niet. Nu moet ik ook bekennen dat ik daar niet heel erg mee bezig ben omdat ik soms zo druk ben met Nova, het huishouden, werken etc. en hem vaak in de kinderwagen of het babynestje in de woonkamer leg. Binnenkort ga ik wat meer oefenen met in zijn bedje slapen overdag.
Aan het eind van de dag is Nova al best moe (als ze geen slaapje gedaan heeft) en mag ze even tv kijken als ik ga koken. Of ze helpt mee; dat vindt ze heel leuk om te doen. Ze mag dan groente snijden en kan al goed overweg met een mesje.

Avond

Mijn vriend komt vaak pas rond etenstijd thuis, maar is 2 of 3 keer per week ook ’s avonds en ’s nachts weg vanwege zijn werk. Ik eet of samen met Nova en James of we eten met zijn allen. Nova is volgens mij, als ik het vergelijk met andere kindjes van haar leeftijd, beste een goede eter. Ze lust bijna alles, alleen probeert ze vaak andere dingen te doen dan eten. Ze moet standaard plassen onder het eten (ook al gaat ze voor het eten) en als er maar iets anders op tafel ligt binnen handbereik dan gaat ze daarmee spelen. Of met haar beker water, waar ze vervolgens eten of haar bestek in stopt. Vast heel herkenbaar allemaal 😉

Als ik alleen ben is het best aanpoten, koken, opruimen, Nova en James verzorgen. James is aan het einde van de dag totdat hij de avond/nacht in gaat vaak wakker, soms wat onrustig en wil soms heel snel achter elkaar drinken, waardoor het regelmatig voorkomt dat ik om 20.30 uur, als iedereen op bed ligt, nog pannen sta af te wassen. Op die momenten denk ik echt.. zoveel respect voor moeders (of vaders) die het altijd allemaal alleen moeten doen. Ik probeer Nova dan echt om 19.00 uur in bed te hebben, zodat James daarna veel kan drinken. Hij gaat dan rond 20.30 uur naar zijn bedje en slaapt vaak goed door (wordt wel nog een paar keer per nacht wakker en ik geef hem dan een speentje).

Na 20.30 uur is het dan, met wat geluk, rustig (het duurt soms even voordat Nova in slaap valt en ik moet vaak nog even naar boven, of ik luister door de babyfoon naar haar liedjes repertoire). Tijd voor Netflix, thee en chocolade en vaak daarna nog 1 glas rode wijn. Van die uurtjes kan ik ook zo genieten, dat het al snel 22.30 – 23.00 uur is. Ik neem me altijd voor om eerder naar bed te gaan maar dat lukt maar moeilijk, ook omdat mijn vriend echt een avondmens is en hij langer op de bank blijft zitten, en ik dan dus ook. Op een goede nacht hoef ik er alleen maar een keertje uit voor een speentje voor James. Er zijn echter ook regelmatig nachten bij waarop James wat vaker wakker wordt en Nova ook nog een paar keer roept. Maar als ik dan ’s ochtends weer twee blije gezichtjes zie, krijg ik weer energie om de dag te beginnen.

    Leave a Reply