Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

kids opvoeding

Gebaren met je baby

12 augustus 2019

Het is zomer en ik loop op een heerlijk zonnige dag met een 1-jarige Summer door het park. We nemen een zijpaadje en uit het niets begint Summer te draaien en te jammeren. Ik vraag me af wat er ineens aan de hand is, tot ik zie dat ze druk aan het gebaren is. Ze maakt het gebaar voor ‘licht aan’ en begraaft haar gezichtje in mijn schouder. “Ah Sum, je vind de zon in je ogen niet fijn!” zeg ik en ik doe haar een zonnehoedje op. Dit was de eerste keer dat Summer mij iets heeft verteld zonder woorden te gebruiken en ik zal het me denk ik mijn leven lang herinneren! Het voelde zo fijn om te weten wat er in dat koppie om ging en ik denk dat het voor haar ook heel fijn was dat ze werd begrepen.

Waarom gebaren?

Naast dat het leuk is om te weten wat er in het hoofd van je kindje om gaat, heeft gebaren als voordeel dat het frustratie kan voorkomen. Baby’s en kleine kinderen kunnen vaak nog niet goed duidelijk maken wat ze willen. Huilen is dan hun enige manier om te laten merken dat ze iets nodig hebben, maar het is aan ons om te ontcijferen wat er dan precies aan de hand is. Heeft hij honger? Dorst? Is hij moe? Vooral bij de kindjes richting de 2 jaar kan dit voor ehm, gezellige momenten zorgen haha. Met gebaren kunnen kleine kinderen ook zonder woorden vertellen waar ze aan denken en dat vind ik echt ontzettend waardevol! Leren praten is heel moeilijk maar ze begrijpen al super veel, dus vind ik gebarentaal super leuk om in te zetten.

Wanneer ben ik begonnen?

Met beide kids heb ik gewacht tot ze uit zichzelf een gebaar gingen na doen. Nu denk je, maar daarvoor deed je toch nog geen gebaren?? Zelf maak je echter de hele dag door onbewust gebaren, bijvoorbeeld als je iets aanwijst of als je ja knikt of nee schudt. Ook dit zijn handelingen zonder woorden, die een betekenis hebben. Jouw kind zal jou, zoals met alles, op den duur gaan nadoen. Zodra je kindje ergens naar wijst omdat hij het wilt hebben, gedag zwaait als er iemand weg gaat of nee schudt als je zegt dat je hem naar bed gaat brengen (zoals Filip haha) is dat een goede indicatie dat ze het begrip gebaren begrijpen! Voor elk kind is het verschillend wanneer dit is, bij Summer was dit rond de 9 maanden en bij Filip rond de 11 maanden. Je kan natuurlijk eerder beginnen, maar dit is wat ik fijn vond.

Wijzen is ook een gebaar!

Hoe ben ik begonnen?

Eerst zocht ik de gebaren op die ik Summer wilde leren. Ik zocht op Google: ‘gebaar voor slapen’, en vond meerdere filmpjes op Youtube en websites die uitleggen hoe je het gebaar moet doen. Moeilijk is het niet, de gebaren zijn meestal heel voor de hand liggend. Zo doe je het gebaar voor slapen door een platte hand tegen je gezicht te leggen, en je hoofd daar tegen aan te leggen. Alsof je slaapt op je hand. Wij zijn met beide kinderen begonnen met de gebaren voor eten, slapen en drinken. Daarna kwamen daar de gebaren voor spelen, klaar, boekje lezen en andere leuke gebaren bij. Op internet kan je alle gebaren van de NGT (Nederlandse Gebarentaal) vinden en je hebt ook handige apps, zoals iSignNGT Gebarenwoordenboek. De filmpjes van Lotte & Max zijn ook heel leuk om gebaren te leren.

Vervolgens begon ik het gebaar elke keer te doen als de situatie zich voordeed. Als ik haar in bed legde zei ik “ga maar lekker slapen” en deed het gebaar voor slapen erbij. Als ik haar iets te eten gaf, zei ik “je bent lekker aan het eten!” en deed het gebaar voor eten erbij. Telkens deed ik het gebaar tegelijk met het woord, op het moment dat het ook echt gebeurde. Ik deed het gebaar dus niet als ik vroeg of ze iets wilde eten maar er nog geen eten in zicht was. Voor mijn gevoel moest ze het gebaar eerst aan iets concreets linken. Pas toen ik het idee had dat ze het gebaar begreep, begon ik het gebaar breder toe te passen.

Het duurde denk ik zo’n 2 à 3 maanden voordat ik gebaren terug kreeg van de kinderen. Summer deed al snel het gebaar voor ‘slapen’ als ze moe was. Filip’s eerste gebaar was ‘eten’. Op een ochtend haalde ik hem uit bed, nam hem bij me en hij begon heel druk het gebaar voor eten te doen. Ik vond het super leuk om te zien dat hij mij kon vertellen dat hij honger had, maar ook om te merken dat hij het gevoel zelf herkende.

Hoe zit het met de taalontwikkeling?

Veel mensen zijn bang dat gebaren de spraakontwikkeling in de weg zal staan. Gebaren is immers makkelijker dan praten. Gaan ze dan niet hun hele leven alleen maar gebaren? Leren praten is net als leren rollen en lopen een ontwikkeling waar kinderen van nature (meestal) een ontzettende drang naar hebben. Het een sluit het ander niet uit, gebaren is juist meer een bruggetje naar leren praten. Het gebruiken van gebaren stimuleert namelijk gebieden in de hersenen die ook gebruikt worden tijdens praten. Ook hebben kleine kinderen die gebaren hebben gebruikt vaak een grotere woordenschat dan leeftijdsgenootjes als ze eenmaal gaan praten.

Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de gebaren Summer’s spraak niet in de weg hebben gestaan. Summer deed tussen haar eerste en tweede verjaardag een hoop gebaren, die in de loop van de tijd langzaamaan verdwenen. Er was steeds een overgangsfase waarin ze zowel het woord (eerst nog voor buitenstaanders onverstaanbaar gebrabbel) als het gebaar samen deed. Zodra ze het woord goed kon uitspreken liet ze het gebaar vallen.

Ik ben heel benieuwd of het jullie leuk lijkt om te beginnen met gebaren!

 • Avatar
  Reply
  Leoniek
  12 augustus 2019 at 19:24

  Bij mijn oudste ook gebaren geprobeerd, maar dit sloeg niet aam. Ze ging al snel praten, dus gebaren maken hoefde ook niet meer. Bij mijn jongste, nu 15 mnd, viel het me laatst op dat ze veel gebaren maakt. Ze was soms zo gefrustreerd tot ik een gebaar benoemde, “wil je drinken???”, waarop ik een hard zuchtende “ja” te horen kreeg. (Door mijn werk in de gehandicapten zorg ken ik wat gebaren). Dus sindsdien gebruiken wij meer gebaren en is madame minder gefrustreerd. Ook ik zie niet dat het haar taalontwikkeling in de weg staan, want haar woordenschat lijkt met de dag sprongen te nemen. Elke keer hoor ik nieuwe woorden en als ik zie wat ze allemaal al begrijpt, zijn de gebaren juist een aanvulling in zichzelf duidelijk te maken. 🙂

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   18 augustus 2019 at 11:25

   Hi Leoniek, wat leuk om te horen dat het bij jullie ook een stuk frustratie heeft weg genomen! Ik vind het zo bijzonder hoe snel ze het oppikken!

 • Avatar
  Reply
  Yuuth
  12 augustus 2019 at 20:00

  Hier nog zo’n fan van ondersteunende gebaren. Juist de fysieke handeling zorgt ervoor dat de spraak makkelijker gaat. Ook het begrijpen van de ander gaat makkelijker, omdat informatie zowel auditief als visueel binnenkomt.

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   18 augustus 2019 at 11:22

   Inderdaad, het heeft zoveel verschillende niveau’s! Leuk dat jij ze ook gebruikt!

 • Avatar
  Reply
  Femke
  13 augustus 2019 at 09:09

  Hele leuke blog! Ik wilde er zelf nu mee beginnen en vond het erg fijn om jouw ervaring te lezen 🙂

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   18 augustus 2019 at 11:20

   Dankjewel Femke! Super leuk om te horen dat je ook gaat beginnen 🙂 veel plezier!

 • Avatar
  Reply
  Alice
  13 augustus 2019 at 10:11

  Hi Elise,

  Naar dit artikel heb ik echt uitgekeken, dankjewel! Ik was al heel geïnteresseerd over het aanleren van gebaren maar ik was nog wat onzeker. Je hebt me een extra zetje gegeven om er vol voor te gaan.

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   18 augustus 2019 at 11:20

   Wat leuk Alice! Ik hoop dat je net als ik veel leuke ervaringen gaat hebben 🙂

Leave a Reply