Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

kids verzorging

Eerste hapjes en voedingsschema voor 6 maanden oud

1 november 2018

Toen Filip 4,5 maand oud was zijn we begonnen met vaste voeding te introduceren. Ik wist dat het best een aantal weken kon duren voor hij gewend zou raken aan de structuur en smaak. In het begin kwam er dan ook een hoop kokhalzen, uitspugen en vieze gezichten bij kijken! Groente wilde hij al helemaal niet, van fruit at hij soms 3 muizenhapjes. Ik nam er genoegen mee, ik wist dat het vanzelf beter zou gaan. Nu hij 6 maanden is eet hij echt goed! Hele bakjes fruit en groente gaan erin en hij lijkt het erg lekker te vinden. Inmiddels zijn de hapjes een vast onderdeel van de dag. Ik vind het leuk om ze zelf te maken en verschillende combinaties te maken, zodat hij veel verschillende smaken leert kennen!

Eerste hapje

Toen ik net begon met hapjes geven, hield ik het simpel. Ik heb groente geprobeerd maar daar walgde hij van. Ze zeggen dat je het dan een aantal dagen achter elkaar moet aanbieden maar ik wilde dat hij een fijne ervaring zou hebben met eten. Fruit vond hij wel lekker dus ben ik daar mee verder gegaan. Groente zou ik daarna wel gaan aanbieden. Ik gaf hem 1 soort fruit per keer, dus alleen banaan of alleen appel. De appel kookte ik nog even zodat hij wat zachter werd. Toen hij daar aan gewend was ging ik fruit mengen met rijstebloem, of twee soorten fruit mengen.

Wennen aan groente

Om hem toch ook aan de groente te krijgen ben ik daarna fruit met groente gaan mengen. De favorieten waren:

 • appel & wortel
 • appel & biet
 • appel & pompoen

Ok, fan van appel dus. Maar licht verteerbaar en dus heel fijn voor je baby. Inmiddels is hij helemaal gewend aan groente en bied ik hem verschillende soorten hapjes aan. Meestal is het een combi van twee van deze groenten:

 • pompoen
 • zoete aardappel
 • bloemkool
 • bietjes
 • wortel
 • doperwt
 • pastinaak

Deze kan je bijna allemaal wel met elkaar combineren door hun zachte smaak. Even stomen of beetgaar koken en pureren. Ik bewaar een deel in bakjes in de vriezer, de rest in de koelkast om binnen een paar dagen op te maken.

Hapjes maken met pap

Omdat Filip nog steeds dagen heeft waarop hij minder goed uit de fles drinkt, probeer ik via de vaste voeding meer naar binnen te krijgen. Mijn favoriete manier om dit te doen is door het toevoegen van pap door zijn hapjes. Ik gebruik hier de pap van de Kleine Keuken voor (oerpap), omdat hier geen tarwe in zit en hij glutenvrij is dus makkelijk te verteren. ‘S ochtends krijgt hij een schepje pap door zijn fruithapje, soms doe ik een schepje pap door zijn fles. Als hij begint te piepen maak ik tussendoor een hapje van wat gepureerd fruit, warm water en een paar schepjes pap. Ideaal.

Banaan & avocado, appel & biet en appel & wortel

Voedingsschema 6 maanden

Op dit moment ziet Filips dagschema er ongeveer als volgt uit:

06:00 borstvoeding
07:30 fruithapje, banaan & appel + schepje pap
08:00 fles
11:00 fles
13:00 klein hapje van twee soorten groenten
14:30 fles
17:30 groot hapje van twee soorten groenten
19:00 borstvoeding
23:00 fles
(nacht is elke x anders, maar gemiddeld nog 2x voeding)

Het lijkt misschien alsof hij heel veel melk drinkt, maar van al die flessen drinkt hij gemiddeld maar 80 à 100cc per keer. Ik hoop dat hij binnenkort misschien meer in 1x gaat drinken en dan minder vaak. Ik ben allang blij dat hij zo goed zijn hapjes eet!

Hebben jullie nog leuke ideeën voor hapjes voor mij?

 • Avatar
  Reply
  Kirsten
  2 november 2018 at 09:47

  Hoi, Elise. Eerst en vooral: ik volg jou super graag! Ik ben zelf voor het eerst mama (van Charlie, 4m nu) en via jou heb ik echt al zoveel leuke tips meegekregen! Ik ga volgende week beginnen met vaste voeding… en vind het best spannend. Vraagje: combineer jij de groentes ook met aardappel? Wij kregen de opdracht 1/3 aardappel te combineren met 2/3 groentes. Maar misschien zijn dat Belgische richtlijnen.
  Ook, ik weet dat jij bezig bent met gezonde voeding voor je kindjes. Gebruik jij dan speciale kunstvoeding voor Filip nu?

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   15 november 2018 at 13:46

   Hi Kirsten, sorry ik zie dit berichtje nu pas! Wat leuk om te horen dankjewel!! Wat betreft de hapjes, ik doe er nog geen aardappel/rijst doorheen omdat ik hem nog geen zetmeel wil geven. Denk dat ik dat met 7 mnd ga doen. Bij ons op het consultatiebureau raden ze ook al brood aan maar dat vind ik ook best heftig voor die darmpjes, ik heb daarom die glutenvrije pap! Qua kunstvoeding gebruik ik Albert Heijn biologisch, daar schijnt wat minder suiker in te zitten dan in nutrilon. Liefs!

Leave a Reply