Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

dagritmes

Het dagritme van: Willemine, Gijsbert, Jonah, Ezra en Salomé

10 december 2019

In ‘het dagritme van..’ kijk je mee met een dag in het leven van een andere mama. Zelf ben ik altijd heel nieuwsgierig hoe anderen het nou doen, het ochtend- of avondritueel. Of hoe de rollen verdeeld zijn thuis. Iedereen heeft zo zijn eigen gewoontes en ritueeltjes gevormd en dat is wat elk gezin uniek maakt. Vorige keer kon je het dagritme van Jamilla lezen. Vandaag lees je het dagritme van Willemine (@mama.mine) en haar drie kids!

Ik ben Willemine, 30 (hoera!) jaar en al 8,5 jaar getrouwd met Gijsbert. We zaten bij elkaar in de klas in 4 VWO, waren 16 toen Gijs mij ‘verkering’ vroeg. Sindsdien zijn we onafscheidelijk. Gek idee, over twee jaar hebben we al meer herinneringen samen gemaakt dan alleen en zijn we dus meer dan de helft van ons leven al bij elkaar.

Zeven jaar geleden werd Jonah, onze oudste zoon, geboren. Drie jaar daarna kwam broertje Ezra en weer 3,5 jaar daarna zusje Salomé. We huurden eerst een huisje bij een boerderij en hadden toen nog alle vrijheid. We namen onbetaald verlof en gingen met Jonah twee maanden naar Zuid-Afrika. Daarna kochten we ons eerste huis en nu zitten we inmiddels in een schoolritme zonder veel vrijheden. Maar nu vergeet ik de vakanties.

Ik werk als Ambulant Begeleider vanuit Cluster 3 van het speciaal onderwijs. Dat betekent dat ik trajecten begeleid van leerlingen die ‘met een rugzakje’ in het reguliere basisonderwijs zitten. Ik doe dan vooral de arrangementen van kinderen met een lage cognitie, langdurig zieke kinderen en andere medische problematiek. Gijsbert werkt als adviseur stedelijk beheer bij de gemeente Amersfoort. Ik val onder de CAO van het onderwijs, Gijsbert heeft ook veel vrije dagen, waardoor we heerlijk veel tijd hebben voor elkaar in de vakanties. Ik werk nu twee dagen, waarvan een dag Gijsbert thuis is en mijn moeder de andere dag op de kinderen past. Hieronder zal ik een gewone doordeweekse dag beschrijven als ik niet aan het werk ben, er geen playdates zijn en de jongens gewoon naar school zijn.

Ochtend

Eindelijk kan ik nu hier schrijven: we slapen weer door! We hadden heel veel geluk met slaapkopje Salomé. Na haar geboorte sliep ze binnen een paar weken van 22 uur tot 7 uur. Heerlijk, maar toen ze 6 maanden was, was dit verleden tijd en kwam ze ook vaak ’s nachts nog een paar keer om te drinken en vooral dichtbij ons te zijn! Maar goed, over het algemeen gaan de nachten nu goed, de jongens slapen heerlijk op hun eigen zolderkamers, hun echte jongensdomein. Natuurlijk moeten we er af en toe ’s nachts heen omdat er een gedroomd heeft, maar dat hoort er ook bij en Salomé slaapt dus meestal door. Ze slaapt sinds ze 1 jaar is op haar eigen kamertje.

Om half 7 gaat Gijsberts wekker. Hij gaat er dan uit en meestal is Jonah dan ook wel wakker. Ze dekken samen de tafel of Jonah gaat nog even beneden spelen. Ezra wordt meestal rond kwart over 7 wakker. Dan gaat ook mijn wekker, maar meestal ben ik al iets eerder wakker en voed ik Salomé. Ik voed haar altijd liggend in bed om het uit bed gaan nog even uit te stellen. Als Salomé klaar is met drinken, gaan we uit bed, kleed ik mijzelf aan. Ik heb geen ingewikkeld ochtendritueel, sterker nog: ik verschijn altijd met mijn uit-bed-hoofd op het schoolplein. Als ik beneden kom met Salomé zitten de jongens met Gijs aan het ontbijt en sluiten wij er ook bij aan.

We ontbijten altijd aan tafel en maken ondertussen ook de broodtrommels van de jongens klaar. Zij hebben op drie dagen continurooster waardoor ze op school eten. Gijs zwaait halverwege het ontbijt af om naar zijn werk te gaan en om kwart over 8 stapt de rest van de familie aangekleed met volle schooltassen de deur uit. Meestal de jongens op de step en Salomé in de wandelwagen en racen we naar school.

De school staat aan het einde van de straat, dus dat is heel luxe! Ik neem me altijd voor om eerder uit bed te gaan, maar ik ben nou eenmaal geen ochtendmens. Als ik de jongens op school afgeleverd heb, gaat Salomé in de box en probeer ik altijd gelijk iets in huis te doen. Ondertussen luister ik altijd naar de podcast ‘Eerst dit’. Hierin wordt de Bijbel uitgelegd en terwijl ik de was doe, heb ik na alle drukte van de schoolrun, mijn momentje met God.

Na het huishouden wat ik elke dag in een klein halfuurtje prop, heb ik alle tijd voor Salomé. Ze kruipt de hele tijd achter me aan, helpt me met de afwasmachine uitruimen en ik neem altijd de tijd om met haar even fruit te eten, boekjes te lezen en te spelen.We eten heel vroeg, anders houdt Salomé het niet vol. Ik voed haar en daarna gaat ze naar bed voor haar middagslaapje.

Middag

Als Salomé slaapt, ben ik vaak aan het werk. Ik doe in mijn vrije tijd veel met fotografie en heb de laatste weken elke week wel wat opdrachten, waardoor ik in de middag de foto’s aan het uitzoeken en bewerken ben. Om kwart over 2 is de school alweer uit en ga ik de jongens ophalen. Vaak slaapt Salomé dan nog en laat ik haar liggen. Ik kan ons huis bijna zien vanaf het schoolhek en Salomé kan haar bedje nog niet uit. Hierdoor heb ik even echt de tijd voor de jongens als ze thuiskomen. We doen vaak een spelletje, kleuren samen of kletsen samen aan de keukentafel.

Om 15 uur is Salomé uit bed. Vaak spelen de jongens na schooltijd buiten met een vriendje of nemen ze een vriendje mee naar huis, maar ook samen kunnen Jonah en Ezra nu heel leuk spelen. Op vrije middagen als er geen vriendje is, doen we meestal wat leuks en dat kan ook iets kleins zijn, zoals even naar de bibliotheek gaan. Ook maken we dan altijd een feestje van de lunch. Knakworstjes, toasties, broodje gezond. De jongens kiezen meestal wat lekkers uit.

 Avond

Aan het eind van de middag mogen de kinderen een filmpje kijken terwijl ik eten kook. Dat is meestal rond 17 uur. Gijsbert is meestal rond 17.30 uur thuis. We eten eigenlijk bijna altijd met zijn allen en daarna neemt Gijsbert de kinderen mee naar boven om ze in bad te doen en verder klaar te maken terwijl ik beneden de boel opruim en de vaatwasser aanzet. Daarna ga ik naar boven om Salomé te voeden en legt Gijsbert de jongens op bed.

Ons bedritueel bestaat uit boekjes voorlezen, Bijbellezen en we zingen en bidden met de kinderen. Ezra is heel moe van de schooldagen, dus ligt echt om 19 uur op bed. Jonah iets later. Hij vindt het heel leuk om dan nog even boodschappen met Gijs te doen of even naar beneden te gaan. Als ze wel tegelijk op bed liggen, mag Jonah nog even lezen in zijn bed.

Meestal zijn we voor 20 uur weer beneden en ploffen we op de bank. In het gunstigste geval dan, want ik ben vrij in hoe ik mijn werkuren indeel en werk dus vaak in de avonduren. Verder zit ik op naailes, Gijsbert op voetbal en zijn er dus eigenlijk weinig bankavondjes. Ik ben een avondmens en lig eigenlijk altijd te laat op bed en bedenk altijd ’s morgens dat ik veel vroeger naar bed ga die avond. Wat als het avond is, natuurlijk nooit gebeurt.
Dit was zo’n beetje en doorsnee doordeweekse dag bij ons. Leuk dat je even meekeek bij de familie doorsnee 🙂

    Leave a Reply