Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

kids ontwikkeling

Baby update – Filip 8 maanden oud

14 januari 2019

Zo, iets later dan gepland maar met de feestdagen had ik niet de rust om een baby update te schrijven. Filip is ondertussen 8,5 maand en voor mijn gevoel komen we echt dicht in de buurt van de 1 jaar. Hij is ook echt geen kleine baby meer, hij gaat als een speer. Toch is het ook nog steeds mijn kleine hulpeloze hompje en daar geniet ik onwijs van!

Eten & slapen

Filips schema is op dit moment als volgt:

 • 07:00 wakker, hij drinkt dan meestal 120cc van zijn fles.
 • 08:30 fruit. Halve appel + halve banaan gepureerd met wat water en pap erdoorheen geroerd. Ik wissel wel eens af met fruitsoorten maar deze twee heb ik eigenlijk altijd wel in huis. Ik gebruik oerpap van de Kleine Keuken of speltpap van Albert Heijn.
 • 10:00-11:30/12:00 slapen.
 • 12:00 fles van 150cc.
 • 13:00 warme maaltijd of brood met een beetje boter of groentespread.
 • 14:30-16:00 slapen.
 • 17:00 warme maaltijd. Net wat ik in huis heb. Bijvoorbeeld zoete aardappel + broccoli. Of een potje.
 • 17:30 fles 180cc.
 • 18:00 slapen.
 • 22:00 half slapend een fles 180cc (hier wordt hij zelf wakker voor)
 • 03:00 fles (deze zijn we aan het afbouwen) 90cc.

Met zn nieuwe tandjes!

Filip is een goede eter en als ik niet genoeg maak gaat hij huilen als het op is haha. Geen wonder dat ie zo’n dikke onderkin heeft. Zijn hapjes maak ik steeds wat grover en deze week maak ik voor het eerst een maaltijd met een beetje vis voor hem. Aardappel + kabeljauw + flespompoen + beetje kerriepoeder. Ik kook alles en pureer een deel en de rest stamp ik fijn.

Het slapen ’s nachts gaat eindelijk ook zó goed nu! Hij wordt nog rond 22:00 en 03:00 wakker voor een fles. Ik heb de afgelopen tijd het idee gekregen dat hij de fles gebruikt om weer in slaap te vallen. Hij heeft niet echt honger want hij drinkt ze bijna nooit leeg en soms (als hij bijvoorbeeld een verstopte neus heeft) drinkt hij helemaal niks en gaat dan ook weer verder slapen. We zijn dus de nachtvoeding aan het afbouwen. Doorslapen, het lijkt wel een sprookje! En heeeel stiekem ga ik de nachtvoeding misschien wel een heel klein beetje missen.. Het is zo’n knus momentje! De  avondvoeding houd ik er voorlopig nog maar even in..

Ontwikkeling

Waar hij vorige maand nog voornamelijk op 1 plek bleef, gaat hij nu de hele kamer rond. Hij tijgert heel grappig, als een soort rups. Een aantal keer heb ik hem twee ‘stapjes’ zien kruipen, voordat hij zich weer op zijn buik liet zakken. Wel is hij druk bezig met optrekken naar zijn knieën en af en toe ook op zijn voeten. Grappig genoeg heeft hij totaal geen interesse in zitten en dat kan hij dus ook nog helemaal niet. Hij heeft er twee boven tanden bij, wat hem gelijk zo een ander uiterlijk geeft! Zijn haren heb ik van het weekend even laten knippen want het hing helemaal over zijn oren heen.

Optrekken naar zijn knietjes

Filip maakt super veel geluiden tijdens het spelen, ik hoor veel gegil maar ook veel ‘dadada’. Hij begrijpt verder nog niet veel van wat wij tegen hem zeggen, ik krijg in ieder geval niet het idee dat er een belletje bij hem gaat rinkelen als ik het over eten of slapen heb ofzo. Wel had ik van de week het idee dat hij terug ging zwaaien toen we iemand gedag zeiden. Maar dat moet ik eerst nog een paar keer zien voordat ik geloof dat het met opzet was!

Maand 1-8

 • Avatar
  Reply
  Bo
  14 januari 2019 at 11:18

  Zo fijn om te lezen. Onze babies schelen maar een paar weken en de slaapproblemen en het genieten van eten zijn wel heel erg hetzelfde 🙂
  Een vraagje, onze baby sliep eerst steeds van 18-19 dan wakker en om 20u door. Valt hij makkelijk in slaap om 18u? en hoe doe je dat met werk en timen?
  Groetjes,
  Bo

  • elisemilou
   Reply
   elisemilou
   18 januari 2019 at 19:05

   Oh ja ik moet het soms echt rekken voor ik hem naar bed breng anders zou hij al rond 17:00 de nacht in gaan. Maar elk kind is weer zo anders! Als hij nog op de opvang is dan vraag ik soms of ze hem van 16-17 nog even kunnen laten slapen en dan red hij het wel tot 18-18:30.

 • Reply
  Baby update - Filip 9 maanden oud - elise milou
  1 februari 2019 at 07:09

  […] hebben nog redelijk hetzelfde ritme als vorige maand. Filip krijgt nu 4 à 5 flessen. ‘S ochtends als hij wakker wordt, rond 14:00, een papfles […]

Leave a Reply