Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

kids ontwikkeling

Baby update – Filip 6 maanden oud

26 oktober 2018

Een half jaar. Zes maanden borstvoeding, zes maanden babyknuffelen en zes maanden gebroken nachten. Zes heerlijke maar ook heel pittige maanden! Ik heb het idee dat we sinds een week of twee een voorspelbaar ritme hebben en dat is echt een verademing. Toen ik nog verlof had vond ik het heel fijn om de voeding en het slapen op verzoek te doen, maar nu ik weer werk is het toch wel fijn om wat meer structuur te hebben. Waar ik het meest blij mee ben, is dat de nachten beter zijn geworden. Ik kan nu eindelijk een beetje slaap gaan inhalen en dus overdag meer gaan genieten!

Eten & slapen

Dat meer voorspelbare ritme wat we nu hebben is echt geleidelijk ontstaan. Ik heb daar eigenlijk zelf niet in gestuurd. Als ik dat wel had gedaan hadden we vast eerder een ritme gehad, maar ik vond het niet nodig. Het enige waar ik echt verandering in wilde brengen, waren de nachten. 5 maanden lang elke nacht om de 1,5 uur wakker worden deed niet veel goeds voor mijn humeur. Vorige week had ik mijn tax bereikt en kon ik niks meer. Ik zag erg op tegen elke vorm van slaaptraining maar was inmiddels bereid het te proberen.

Diezelfde nacht sliep Filip per toeval voor het eerst sinds weken weer op zijn eigen kamer. Ineens sliep hij van 22:00 tot 02:00, en toen weer tot 05:00. Ik wist niet wat ik meemaakte!! Sindsdien slaapt hij elke nacht op zijn eigen kamer. Er zitten nog steeds slechte nachten tussen maar over het algemeen kan ik zeggen dat hij een stuk beter slaapt. Ik denk ook nog steeds dat dit deels komt door de behandeling bij de osteopaat. Gemiddeld wordt hij nu 2 keer per nacht wakker ipv 4 à 5 keer.

Klein nachtbrakertje

Op het gebied van eten is er ook veel veranderd sinds vorige maand. We zijn zowel overdag als ’s nachts over op kunstvoeding en ik geef alleen ’s ochtends en ’s avonds nog borstvoeding. Het eten van vaste voeding is met sprongen vooruit gegaan. Vorige maand at hij nog kleine porties fruitpapjes, nu eet hij 2 à 3 hapjes per dag. ‘S ochtends fruit met pap, ’s avonds groente en vaak in de middag wat extra fruit of groente.

Ontwikkeling

Het lijkt wel alsof Filip met het worden van een half jaar, ineens ook gelijk baby-af is. Natuurlijk is hij nog klein en knuffelbaar, maar ik merk aan verschillende dingen dat hij steeds meer een eigen ‘ik’ begint te ontwikkelen. Zo kan hij nu af en toe best driftig zijn als iets niet lukt, hard lachen om grapjes, heeft hij een voorkeur voor bepaald speelgoed en wil hij liever op ontdekkingstocht gaan dan bij mij op schoot zitten (boehoe).

Ook heb ik gemerkt dat hij het nu echt doorheeft als ik weg loop. Wanneer ik hem in bed leg en hij heeft er geen zin in, gaat hij nóg harder huilen als hij ziet dat ik toch echt weg ga. Een duidelijk begin van scheidingsangst die baby’s rond deze periode ontwikkelen, dus ik ga regelmatig weer naar hem terug als hij verdrietig blijft. Ik zeg dat hij lekker mag gaan slapen en dat ik beneden ben.

Op dit moment speelt hij het liefst met spullen die geluid kunnen maken. Een rammelaar, een knisperdoekje of gewoon een houten blok tegen de grond slaan. Alles wordt door elkaar geschud en ergens tegenaan geslagen om te zien wat voor geluid het maakt.

Vorige maand vond hij het soms nog zwaar op zijn buik, nu drukt hij zich op zijn handen omhoog.

Oefenen, oefenen..

Qua grove motoriek is hij erg druk op het moment. Hij ligt het liefst op zijn buik en draait dan rondjes om zijn as. Heel soms komt hij een stukje vooruit door zichzelf vooruit te duwen met zijn voeten. Hij is de afgelopen week druk geweest met zich op zijn knieën en ellebogen omhoog te duwen, dus kruipen zal binnenkort ook wel gaan gebeuren. Heel grappig als dat zo zou zijn, want Summer heeft tijgeren ook overgeslagen.

Ik vind het een super gek idee dat de helft van zijn baby-tijd er alweer op zit. Het gezegde ‘de dagen zijn lang maar de jaren zijn kort’ gaat wat mij betreft helemaal op. Ik kijk uit naar de komende ontwikkelingen maar hoop dat hij ook nog even heerlijk klein zal blijven!

 

    Leave a Reply