Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

kids ontwikkeling

Baby update – Filip 5 maanden oud

1 oktober 2018

Zie ik daar nou kleine donkere kringen onder zijn oogjes? In de vorige baby update schreef ik dat Filip dankzij de 4 maanden sprong niet happy was en dat ik hoopte dat hij snel weer zichzelf zou zijn. Nou, hij is weer zijn eigen vrolijk zelf! Maar de nachten… die zijn helaas slecht gebleven en zo mogelijk nog slechter geworden. Ik raak steeds meer vermoeid en dat zette mij er deze maand toe dat ik een aantal dingen heb geprobeerd om terug in een normaler ritme te komen.

Eten & slapen

Wat de nachten zo zwaar maken, is dat Filip nog steeds elke 2 uur bij mij aan de borst ligt. De afgelopen weken was dit soms zelfs elk uur. Waarschijnlijk is het vaak niet eens voor voeding. Maar omdat hij geen speen wil krijg ik hem op geen enkele andere manier weer in slaap. Waarschijnlijk moeten we aan de slag met een of andere vorm van slaap training, maar ik wilde eerst een aantal andere dingen uitproberen.

Deze maand hebben we de laatste voeding voor de nacht een flesje kunstvoeding gegeven om te kijken of het verschil zou maken. Helaas, hij drinkt er maximaal 90cc van en slaapt daar niet langer dan 2,5 uur op. Ook slapen op zijn eigen kamer leek geen verschil te maken. Netjes om de 1,5 uur liet hij ons weten dat hij honger had of getroost wilde worden. Dat heen en weer lopen was ik snel zat, dus ligt hij toch weer naast me in de co-sleeper. Ook het bezoekje aan de osteopaat lijkt vooralsnog geen wondermiddel te zijn. Over de osteopaat schrijf ik van de week nog even een aparte blog.

Zo lief op zijn buikje..

Waar we wel achter zijn, is dat hij veel beter slaapt op zijn buik. Op de opvang deed hij dit al zelf, maar bij ons bleef hij braaf op zijn rug liggen. Sinds we hem een paar keer hebben geholpen, draait hij nu thuis ook zelf naar zijn buik als hij in bed wordt gelegd. Zijn middagslaapjes die normaal gesproken 20/30 minuten duurden, duren nu wel anderhalf uur! Super vooruitgang!!

Het eten van vaste voeding is ook enorm vooruit gegaan. Het was eerst nog een beetje proeven, maar hij krijgt nu al echt goede porties binnen. Dit was echter wel pas na het introduceren van fruithapjes. Van groente moet hij nog steeds niks hebben. Om de hapjes wat meer te laten vullen (meer vaste voeding overdag = minder vaak voeding in de nacht??), maak ik hapjes met twee soorten fruit, 30 ml melk en twee schepjes rijstebloem. Dit papje is echt favoriet! Ook heel handig voor op de opvang, waar hij nog steeds vrijwel niks uit de fles drinkt. Op deze manier krijgt hij toch wat binnen.

Banaan, avocado, melk en rijstebloem pap!

Ontwikkeling

Ook deze maand heb ik weer leuke nieuwe ontwikkelingen opgemerkt. Zo heeft hij zijn voetjes ontdekt. Hij pakt ze de hele tijd, maar is niet lenig genoeg om ze in zijn mond te stoppen haha. Sinds deze week kan hij terugrollen naar zijn rug, wat heel fijn is want hij was daar best gefrustreerd door! Ook kan hij nu een ruime tijd op zijn buik spelen en pakt ook vanuit buikligging speeltjes die om hem heen liggen. Wat me ook opviel, is dat hij ineens vaak ergens tegenaan slaat. Als hij op schoot zit slaat hij tegen zijn eigen been, of tegen de tafel. Heel grappig om te zien hoe die bewegingen steeds meer bewust worden!

1, 2, 3, 4 en 5 maanden

Een 5 maanden filmpje heb ik nog niet klaar, maar komt eraan!

    Leave a Reply