Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

kids ontwikkeling

Baby update – Filip 3 maanden oud

10 augustus 2018

Afgelopen dinsdag was Filip 3 maanden en er is veel veranderd ten opzichte van vorige maand. Tussen maand 1 en 2 zat niet zoveel verschil, maar dit keer zijn er duidelijk merkbare veranderingen! Zo is hij rustiger geworden, huilt hij minder en lijkt hij over het algemeen veel meer tevreden. Het echte kleine baby-achtige is er wel vanaf, wat ook betekend dat hij wat beter in zijn vel zit. Super fijn voor zowel hem als voor ons!

Eten&slapen

Ik geef Filip borstvoeding, en hij drinkt nu zowel overdag als ’s nachts om de 3 uur. Alleen het eerste stukje van de nacht laat hij er wat meer tijd tussen zitten. De laatste voeding is rond 22:00 en hij komt dan rond 03:00 voor het eerst. Daarna komt hij echter rond 05:00 weer. De logica is mij onduidelijk. Ik heb hem geprobeerd langer te voeden maar dat wil hij niet. Ik vind het niet zo vervelend dus ik laat het gewoon even zo.

Wel is hij heel veel rustiger geworden in de nacht, hij heeft vrijwel geen last meer van vastzittende boertjes en ik ben dus niet meer met hem bezig na de voeding. Ik kan hem gelijk in zijn bedje leggen en hij slaapt verder, heerlijk! Het drinken uit de fles is nog steeds moeizaam, hij weigert hem nog steeds in 50% van de gevallen en als hij drinkt is het meestal rond de 60cc. Niet heel denderend maar er zit wel vooruitgang in. Wat ik wel heb geleerd is dat we niet een aantal dagen moet stoppen met oefenen. Dan kan je weer helemaal van voor af aan beginnen!!

Met slapen gaat het ook een stuk beter dan een maand geleden, al moet ik zeggen dat we daar wel wat energie in hebben gestoken. Ik had hem met alle liefde nog maandenlang in slaap gewiegd, maar besef me ook dat ik hem daar op de lange termijn geen plezier mee doe. Vooral omdat ik niet voor eeuwig met hem thuis kan blijven en de zorg voor hem binnenkort (slik) voor 3 dagen in de week zal moeten overdragen.

Zelf in slaap vallen is dus een vaardigheid waarvan ik graag wilde dat hij die zou bezitten en daar zijn we mee aan de slag gegaan de afgelopen paar weken. Wegleggen, huilen, troosten, wegleggen, huilen, troosten, wegleggen etc. Ik ben niet van het eindeloos laten huilen, dus het kostte wat doorzettingsvermogen maar het gewenste resultaat is behaald. Inmiddels jammert hij nog een beetje als ik hem in bed leg maar hoef ik vaak niet eens meer terug om hem te troosten. Wel slaapt hij nog steeds ingebakerd en met white noise, beide hoop ik in de komende maand af te kunnen bouwen!

Ontwikkeling

Vorige maand schreef ik dat Filip zijn handjes had ontdekt en dat hij er de hele tijd naar aan het kijken was. Inmiddels sabbelt hij er ook op en is hij begonnen met gericht grijpen. Hoewel dat nog heel vaak mis is, gaat alles wat ie te pakken krijgt ook gelijk in zijn mond! Zachte dingen zoals een knuffeltje of een hydrofiele doek kan hij makkelijker grijpen en vasthouden dan hard speelgoed. Mijn vingers zijn ook favoriet om op te kauwen.

Qua grove motoriek is hij heel rustig. Af en toe trappelt hij met zijn beentjes maar vaak ligt hij ook gewoon stil om zich heen te kijken. Echt een verschil met een aantal weken terug toen hij nog zo verkrampt en gespannen was! Hij kan een stuk beter zijn hoofd recht houden, en tilt hij deze zelf mee als ik hem op til. Ook qua geluiden is hij heel kalm, af en toe laat hij wat van zich horen maar dat zijn dan echt zachte geluidjes :-).

Ik heb een kort filmpje gemonteerd met fragmenten van de afgelopen maand. Deze kan je vinden via Instagram op mijn IGTV kanaal!

1, 2 en 3 maanden!

    Leave a Reply