Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Geen categorie

Baby update – Filip 12 maanden oud

6 mei 2019

De aller aller laatste baby update! Officieel geen baby meer en daarmee komt ook deze serie blogs op zn eind. Wat is hij veel gegroeid he? Het grootste verschil is toch wel hoe hij in zijn vel zit. Hij werd geboren als een ontevreden, onrustig jongetje maar is inmiddels echt een vrolijke en knuffelige lachebek. We zijn op het punt (al een tijdje gelukkig) waar ik zo naar uit keek toen ik midden in alle ellende zat van 6x wakker worden per nacht en overdag urenlang met de draagdoek lopen. Dus voor alle mama’s die in die pittige eerste-maanden-periode zitten; hou vol, het wordt echt beter :-).

Eten & Slapen

Filip’s schema ziet er op dit moment als volgt uit:

07:00 wakker
07:30 bordje pap van geitenmelk + speltpap (Filip is niet allergisch maar reageert niet goed op koemelk) + bekertje water
09:00 stukjes fruit zoals banaan en peer + bekertje rooibos thee
10:00 – 11:30 slapen
12:00 brood met notenpasta of groentespread + bekertje water
14:00 snack, mais knabbels of wat een zakje knijpfruit
15:00 – 16:30 slapen
17:30 avondeten + bekertje water
18:30 klein flesje en naar bed
22:30 fles

Filip slaapt dus nog 2x en krijgt 2 flessen. Een enkele keer krijgt hij ook overdag een fles als ik het idee heb dat hij er behoefte aan heeft naast zijn vaste voeding. En met een bekertje water bedoel ik dat hij een aantal slokjes drinkt, dat zijn geen volle bekers die hij wegtikt. De fles van 18:30 gaan we binnenkort laten vallen, dat is meer gewenning dan dat hij het nodig heeft. Hij eet en drinkt meestal heel goed bij het avondeten.
Ik ben benieuwd wanneer hij naar 1 slaapje zal gaan, tot nu toe is hij meestal tussen 09:30 en 10 echt onwijs moe en heeft hij die 2x nog wel nodig. 1 slaapje zou wel handiger zijn wat betreft afspreken met vriendinnen haha. De meesten hebben kindjes die slapen tussen 12-15, terwijl dat juist Filip z’n ‘wakker’ tijd is. Maar ik vind de twee dutjes eigenlijk zelf ook nog wel lekker dus ik laat het gewoon zn beloop. Kan ik rustig de was doen enzo ;-).

Ontwikkeling

Filip trekt zich overal aan op en loopt langs de bank en andere meubels als hij zich vasthoudt. Los heb ik hem nog niet zien staan, wel dat hij zich met maar 1 hand vasthoudt. Ook zag ik hem de afgelopen paar dagen oefenen met op handen en voeten staan, dat is ook een oefening voor het los staan. Ik ben zo benieuwd wanneer het lopen zich gaat ontwikkelen! Aan de ene kant maakt het me echt helemaal niks uit, aan de andere kant gaan al zijn broekjes nu aan de lopende band kapot bij de knieën en dat is wel super zonde. We hebben een onwijs ruwe vloer dus die werkt als een soort schuurpapier op zijn knieën en broekjes. Dus vanuit het oogpunt van weer leukere broekjes dragen mag hij wel gaan lopen van me!

Woordjes hebben we nog niet gehoord, wel nog steeds veel klanken als dadada, papapa, mamama. Als hij zwaait zegt hij soms ‘dada’, wat lijkt op ‘dag dag’ zoals wij het zelf zeggen. Hij is echt een luidruchtig kind en brabbelt de hele dag door, maar nog niks verstaanbaars dus.
Qua gebaren is het nee-schudden erbij gekomen. Als hij klaar is met eten schudt hij nee en dan weet ik dat hij niet meer wilt. Tot nu kan hij zwaaien, nee schudden en wijzen wat betreft gebaren om zichzelf duidelijk te maken. Wij doen de gebaren voor eten, drinken, meer en slapen elke dag maar deze doet hij nog niet terug.

De scheidingsangst is nog steeds going strong, als ik naar de wc ga en de deur achter me dicht trek kan ie heel verdrietig worden. Het afscheid nemen bij het kdv gaat soms goed maar meestal wel gepaard met wat tranen. In ieder geval is hij goed gehecht aan me ;-).

1 tm 12 maanden!

 

 • Avatar
  Reply
  Gerdien
  6 mei 2019 at 08:50

  Hoi! Leuke update! Bij ons kapotte knietjes bij het buiten spelen. Ik heb kniebeschermers gekocht voor kindjes. Wellicht een tip om kapotte broekjes te voorkomen 🙂

 • Avatar
  Reply
  Saskia
  26 juli 2020 at 08:30

  Super leuk deze update, juist omdat onze Noa ook 1 is geworden. Leuk ook die foto’s, ik heb ook elke week en elke maand een foto gemaakt. Hiervan krijg ik volgende week een fotoboek binnen <3

Leave a Reply